0031 514 541 467+31633435324info@turfskip.com

Dokkum

Dokkum één van de oudste steden van Nederland, werd reeds in 754 in oorkondes vermeld in samenhang met de moord op de katholieke missionaris “Bonifatius”. De meest noordelijke van de zogenaamde “Elf Steden” is tegenwoordig een internationale bedevaartplaats door de Bonifatiusbron en het bijbehorende klooster. Oorspronkelijk werd deze plaats, die destijds nog direct aan de Waddenzee lag, op een terp gebouwd en in de 16e eeuw uitgebreid tot een vesting. Door deze strategisch belangrijke positie heeft de toenmalige admiraal deze stad tot hoofdkwartier verkozen (1596-1645). Het admiraalshuis “De Admiraliteit” is hiervan een tijdgetuige, tegenwoordig als huisvesting voor een museum. Een wandeling door de authentieke straten met hun prachtige huizen is erg indrukwekkend. Ook een bezoek aan de korenmolen “Zeldenrust” en de gortmolen “De Hoop”, die bovenop het stervormige bolwerk tronen en al tijdens de intocht met de boot zichtbaar zijn, is niet te versmaden. Wandelen door het Friese stadje is ook bijzonder leuk omdat aan het oude stratenpatroon vrijwel niets is gewijzigd en het water er nog altijd een grote rol speelt. Rondom het plein, gebouwd op een voormalige terp, midden in het centrum bevinden zich talloze gezellige restaurantjes waar je een drankje of een hapje kunt nuttigen. Al met al is deze authentieke plaats echt een reis waard.

Bezienswaardigheden:

  • Stadhuis (1608) 
  • Weeghuis (1752)
  • “De Admiraliteit” (1597)
  • “de Hoop” (1849), gortmolen
  • “Zeldenrust (1862), korenmolen

Informaties voor de schipper:

Wanneer men via de “Dokkumer Ee” binnenvaart, dient men te letten op de lichtsignalen aan de laatste brug. Daar wordt aangegeven of het gemaal in Lauwersoog ingeschakeld is waardoor de waterstand tot 10 cm kan zinken.De mooiste ligplaatsen vindt u direct onderaan bij de molens.

Miranda Kamphuis,

Vorig jaar september met onze bus 3 nachten gelogeerd. Schone sanitair en mooie plekken. Verzorgd en met liefde bij gehouden. Gastvrij en fijne ongedwongen sfeer. Ik geef liever 1 ster zodat deze parel verborgen blijft. Maar dat zou niet eerlijk zijn. Aanrader dus !

jeroen iedema,

Prachtige sloep gehuurd en leuke route gevaren. Een heerlijke dag gehad. Een piepklein topje voor de mevrouw die 's ochtends ons uitleg gaf....probeer eens een glimlach...kost niets en doet veel.

Gerrit Wensink,

Wij hebben erg genoten hier en de honden hadden het hier ook naar hun zin . Mooie uitlaatplek over de dijk daar konden ze heerlijk rennen. We komen hier graag nog eens terug.

Micha Wissink,

Keurige boot. Top service. En dankzij deze nette boot een top vakantie gehad. Dank jullie wel #turfskip. Tot volgend jaar.

Bjorn Hofstede,

We hadden onze tent verkocht! ja wat nu tuurlijk turfskip bellen en ja deze hadden de pollux liggen. Als gezin van 2 volwassenen en 2 Kids van 7 en 1,5 jaar hebben we van 1 aug tot 5 aug deze boot gehuurd. Bij aankomst werden we vriendelijk geholpen door de eigenaar die ons de boot volledig uitlegde. Daarna zijn we vertrokken wat een super ervaring. De pollux was van alle gemakken voorzien. Bij terugkomst werden we weer netjes ontvangen. We zijn zeer tevreden en komen graag terug. Bij dit mooie familie bedrijf

Geen producten in je winkelmand.