0031 514 541 467+31633435324info@turfskip.com

Lemmer

Te vinden in de grootste oostelijke baai van het IJsselmeer, geldt als dé attractie voor schippers. De watersporter komt Lemmer binnen door de historische Lemstersluizen met bijbehorende sluiswachtershuisjes of via het Prinses Margrietkanaal. In “t Dok, omgeven door winkels en cafés die van het kanaal alleen maar afgescheiden zijn door een voetpad, ligt u daadwerkelijk midden in de stad. In de zomermaanden is het raadzaam om al vroeg te arriveren om nog een plekje te kunnen bemachtigen. Daarna blijft nog voldoende tijd om het toenmalige vissersdorp te verkennen. Daarbij is het zinvol om een bezoek aan het “Woudagemaal” in te plannen. Het destijds grootste gemaal, dat destijds met stoom werd aangedreven, werd in 1913 gepland door “Frederik Wouda” en op 7.10.1920 ingehuldigd door Koningin “Wilhelmina”. Dit gemaal beschikt over een pompvermogen waarmee het “Sneeker Meer” binnen 2 dagen kan worden drooggelegd. Voor een rondleiding door dit gebouw, dat intussen als UNESCO werelderfgoed verklaard is, (www.woudagemaal.nl/tickets). Iedere schipper zou tenminste één keer in zijn leven een nacht aan boord midden in de stad moeten hebben doorgebracht. Het is een belevenis!

Bezienswaardigheden:

 • Kerk” uit 1716
 • Stadhuis uit 1770
 • “Lemstersluis” uit 1888
 • “Woudagemaal” uit 1920, het grootste stoomgemaal ter wereld. website
 • “Vuurtoren”, de vuurtoren uit de gelijknamige film van P. Verhoeff
 • “Lemster Fiifgea”, een heemkundemuseum in het stadhuis website
 • “Indian Motormuseum”, motors met een bouwjaar van 1901 tot 1953 website
 • Duikmuseum

Informaties voor de schipper:

Als u geen ligplaats in “’t Dok” vindt kunt u het ook in de kleine haven achter de sluis proberen. Om naar de kolk te komen, dient u rekening te houden met het lichtsignaal aan het einde van “’t Dok”. Dit geeft aan of u de laatste brug voor de sluis mag passeren. Het is raadzaam om niet te dicht op te varen omdat de plek in een volle haven meer dan beperkt is en u amper kunt omkeren.

Evenementen:

 • “Ahoy”, 3e weekend in mei
 • “Friesland Vaart”, medio juli
 • „Skûtsjesilen”, 2e weekend in augustus
 • Platbodemregatta, 2e weekend in september

Neem alvast een kijkje op de Binnenhaven en ’t Dok via

Webcam Lemmer

Miranda Kamphuis,

Vorig jaar september met onze bus 3 nachten gelogeerd. Schone sanitair en mooie plekken. Verzorgd en met liefde bij gehouden. Gastvrij en fijne ongedwongen sfeer. Ik geef liever 1 ster zodat deze parel verborgen blijft. Maar dat zou niet eerlijk zijn. Aanrader dus !

jeroen iedema,

Prachtige sloep gehuurd en leuke route gevaren. Een heerlijke dag gehad. Een piepklein topje voor de mevrouw die 's ochtends ons uitleg gaf....probeer eens een glimlach...kost niets en doet veel.

Gerrit Wensink,

Wij hebben erg genoten hier en de honden hadden het hier ook naar hun zin . Mooie uitlaatplek over de dijk daar konden ze heerlijk rennen. We komen hier graag nog eens terug.

Micha Wissink,

Keurige boot. Top service. En dankzij deze nette boot een top vakantie gehad. Dank jullie wel #turfskip. Tot volgend jaar.

Bjorn Hofstede,

We hadden onze tent verkocht! ja wat nu tuurlijk turfskip bellen en ja deze hadden de pollux liggen. Als gezin van 2 volwassenen en 2 Kids van 7 en 1,5 jaar hebben we van 1 aug tot 5 aug deze boot gehuurd. Bij aankomst werden we vriendelijk geholpen door de eigenaar die ons de boot volledig uitlegde. Daarna zijn we vertrokken wat een super ervaring. De pollux was van alle gemakken voorzien. Bij terugkomst werden we weer netjes ontvangen. We zijn zeer tevreden en komen graag terug. Bij dit mooie familie bedrijf

Geen producten in je winkelmand.