0031 514 541 467+31633435324info@turfskip.com

Workum

In 970 leefde een Friese monnik in het klooster “Werden”. Hij heette “Uffing van Workum” en schijnt de grondsteen voor deze plaats te hebben gelegd. De stad werd gebouwd op meerdere terpen. In het midden daarvan troont tegenwoordig de “Gertrudiskerk”. Al in 1250 onderhield “Workum” drukke handelsrelaties met Engeland (hout, teer, vachten, vis en zout). In 1399 kende “Albrecht von Bayern” de stadsrechten toe en de handel floreerde. In 1504 verkregen de Workumers het recht om een eigen maateeinheid in te voeren: De “Workumer Elle” van 71 cm. In 1750 waren er 18 werven in de stad, waarvan er slechts eentje is overgebleven. Rond 1781 huisvestte de haven een vloot van 66 platbodems die verschillende producten en grondstoffen vervoerden. Tegenwoordig kan men aan de hoge stoepkanten in “De Wijmerts”, een straat in het centrum, erkennen waar vroeger de middengracht liep (vergelijkbaar met “Sloten”). Maar niet alleen met scheepsbouw maar ook met de baksteenfabrieken, de productie van aardewerk en met de landbouw werd geld verdiend. Dat is goed terug te vinden in de prachtige architectuur van deze stad.

Bezienswaardigheden:

  • Het oudste stadhuis van Friesland uit 1480
  • Weeghuis uit 1650 in een renaissance stijl
  • Herenhuis (1663), tegenwoordig VVV
  • “St. Gertrudiskerk met een vlakke toren waarop een torentje staat
  • „Jopie-Huisman-Museum”
  • Scheepswerk “De Hoop”

Informaties voor de schipper:

Reeds voor de stad zijn op het kanaal en in de kleine haven voldoende ligplaatsen beschikbaar. Het is echter raadzaam om direct na de eerste bocht de eerste brug te passeren om onder bomen achter een werf met een kleine jachthaven af te meren.

Miranda Kamphuis,

Vorig jaar september met onze bus 3 nachten gelogeerd. Schone sanitair en mooie plekken. Verzorgd en met liefde bij gehouden. Gastvrij en fijne ongedwongen sfeer. Ik geef liever 1 ster zodat deze parel verborgen blijft. Maar dat zou niet eerlijk zijn. Aanrader dus !

jeroen iedema,

Prachtige sloep gehuurd en leuke route gevaren. Een heerlijke dag gehad. Een piepklein topje voor de mevrouw die 's ochtends ons uitleg gaf....probeer eens een glimlach...kost niets en doet veel.

Gerrit Wensink,

Wij hebben erg genoten hier en de honden hadden het hier ook naar hun zin . Mooie uitlaatplek over de dijk daar konden ze heerlijk rennen. We komen hier graag nog eens terug.

Micha Wissink,

Keurige boot. Top service. En dankzij deze nette boot een top vakantie gehad. Dank jullie wel #turfskip. Tot volgend jaar.

Bjorn Hofstede,

We hadden onze tent verkocht! ja wat nu tuurlijk turfskip bellen en ja deze hadden de pollux liggen. Als gezin van 2 volwassenen en 2 Kids van 7 en 1,5 jaar hebben we van 1 aug tot 5 aug deze boot gehuurd. Bij aankomst werden we vriendelijk geholpen door de eigenaar die ons de boot volledig uitlegde. Daarna zijn we vertrokken wat een super ervaring. De pollux was van alle gemakken voorzien. Bij terugkomst werden we weer netjes ontvangen. We zijn zeer tevreden en komen graag terug. Bij dit mooie familie bedrijf

Geen producten in je winkelmand.